Oerbosk El Taique

Op ongeveer 70 km ten oosten van Osorno, deel uitmakend van la Comunidad de Puyehue, bevindt zich een oerbos dat onder de sector El Taique valt. Dit bos is een private ecologische verkaveling van ongeveer 2500 m² (205 hectare).

De vele eigenaren van een kavel (50×100 m, halve hectare) zijn georganiseerd in een organisatie zonder winstoogmerk: ´La administración´. Deze wordt vertegenwoordigd door Dennise Tapia en Emilio Catalán, de enige pertinente bewoners van dit bos en eigenaar van de herberg: La Posada del Taique. Ze zorgen onder andere voor het bosbeheer en het vrijhouden van de toegangswegen. Door de structurele aanwezigheid wordt de grootste bedreiging, namelijk illegale houtkap, tegengegaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bijna 20 jaar geleden is Ximena Flühmann, de moeder van Dennise, gestart om dit stuk regenwoud te redden van de ondergang. Destijds wilde de Chileense Staat het opgekochte stuk grond ter verkoop aanbieden aan onder andere bosbedrijven.Als enige bewoonster van het gebied protesteerde Ximena tegen deze ontwikkeling door de eigenaren te overtuigen het bos te behouden in haar oorspronkelijke verschijningsvorm.Door de grond te verdelen in kleine kavels en aan te bieden aan particulieren werd er gezorgd dat het gebied niet in handen viel van de bosindustrie voor houtproductie.

 

Boshuis

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het boshuis bevindt zich op 5 a 10 minuten lopen van de herberg op een hoogte van 850 meter boven zeeniveau.

Begin deze eeuw gaf kaveleigenaar Melchor Mittersteiner architect Felipe Gonzalez Osorio (bureau Bio-Domo) opdracht een huis te ontwerpen. In eerste instantie was het bedoeld als permanent verblijf in de bergen, maar uiteindelijk is het nooit permanent bewoond geweest en met de jaren raakte het huis, mede door het extreme klimaat, in verval. In 2012 overleed don Melchor en sindsdien heeft ´La Administración´ het huis in beheer en heeft de organisatie daarmee toestemming ten aanzien van het gebruik voor activiteiten in relatie tot het behoud van het regenwoud.

Momenteel fungeert het boshuis – deels onder mijn verantwoording – als verlengstuk van de herberg, is het een ontmoetingsplaats van  La Brigada Ecológica de Puyehue (Ecologische Brigade Puyehue) en heb ik er momenteel  mijn atelier gevestigd.