Architectuur

Architectuur is bouwkunst en wordt soms ook wel aangeduid als de ‘moeder der kunsten’. Het is de kunst van het ontwerpen van ruimtes die op hun beurt leven genereren, of aanzetten tot gebruik van die specifieke ruimte. Een ruimte bestaat niet zonder een vorm van afbakening, hetgeen betekent dat het materiaalgebruik van deze afbakening invloed heeft op de ruimte die het omsluit. Het is een drie-dimensionaal samenspel van onder andere vorm, textuur, open-geslotenheid en kleur.

 

Bibliotheek Constitución – VI regio Maule – Chili

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De kleine stad Constitución heeft op het gebied van architectuur heel wat te bieden. Het cultuurcentrum is de moeite waard te bekijken. Daarnaast, op een steenworp afstand, is de openbare bibliotheek te vinden, ontworpen door de Chileense Architect Sebastian Irarrázaval.

Het is een relatief klein bouwvolume uitgevoerd in hout en beton. In het straatbeeld valt het gebouw niet echt op, mede door de hoge bomen aan de overkant op het plein. Echter, het is een pareltje, vooral vanwege de levendigheid dat het ontwerp van de verschillende subruimtes binnen de hoofdruimte genereert. De meubels en trappen staan niet los van de ruimtes die ze verbinden of scheiden, ze scheppen bovendien extra functies en een integratie van het geheel. Het interieur kan gekenschetst worden als een grote, gezellige huiskamer of een open studioruimte, waarbij kleur- en textuurgebruik de ruimte en sfeer eens te meer versterken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit project een eervolle prijs gewonnen heeft, namelijk: Wood Design & Building Awards. ©JK

 

Bibliotheek Licantén – VI regio Maule – Chili

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Licantén is een klein dorp aan de oever van de Mataquito rivier. In vroeger tijden was er een treinverbinding met het binnenland, naar de provincie hoofdstad Curicó. Het project (2009) is een ontwerp van Emilio Marin en Murua-Valenzuela. Het volume is een combinatie van een oud gebouw van de spoorwegen dat meer dan twintig jaar leegstond – het deel met de schegdaken – met aan beide einden een nieuw geplaatst volume.

Het is een strak, speels geheel, wat tot uiting komt in de gevelperforatie en glazen wand bescherming, én het eenvoudige kleur- en materiaalgebruik. Bovendien, door middel van hergebruik  van het bestaande bouwvolume wordt de spoorlijn uit het verleden opnieuw benadrukt, hetgeen jarenlang een fundamenteel onderdeel was binnen het dorpsprofiel.

Het interieur bestaat grofweg uit drie volumes: een kleine zaal, de bibliotheek en een kantoorgedeelte. De hoogte van de bibliotheek geeft de ruimte extra kwaliteit doordat de wit gestucte wanden kunnen worden gebruikt voor expositie doeleinden, hetgeen de levendigheid van het interieur versterkt. Daarnaast is aandacht geschonken aan het buitengebied van het gebouw, elke kant genereert unieke functies qua openbare ruimte gebruik hetgeen het gebouw extra ten goede komt. ©JK

 

 

Museum La Serena

Advertenties