Theater op het platteland, de marionetten dansen er op los!

De Magische Karavaan trekt al een aantal weken door de Auracanía-regio (IX) en in elke gemeente op de route wordt geprobeerd een bezoek te bewerkstelligen aan verscheidene plattelandsscholen om een vorm van cultuureducatie te geven. Toegang tot cultuur is volgens de twee reizende artiesten het basisrecht van elk mens en in deze uithoeken van het land waagt praktisch niemand zich om een voorstelling te geven.
Het merendeel van de kinderen die buiten de dorpen wonen, komen maar zelden in een grote stad en daardoor is er weinig contact met kunst en cultuur, afgezien van eigen tradities.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het werk van de Magische Karavaan wordt daarom zeer op prijs gesteld. Het is iets nieuws wat de leerlingen nog nooit met eigen ogen hebben gezien. Er wordt kennisgemaakt met dans, humor, theater én er wordt aandacht gevraagd voor verschillende thema’s zoals: respect voor de medemens, het milieu en pesten. De scholen zijn enorm ingetogen met de komst van de Karavaan omdat ze door wetgeving verplicht zijn cultuur als vak te behandelen. Echter, door de afgelegen gebieden, komen er maar weinig mensen van buiten om iets speciaals aan te bieden voor de leerlingen, waardoor ze vaak op zichzelf zijn aangewezen om iets te organiseren.

Hoe werkt het?
Gemeentes steunen De Magische Karavaan met het transport naar de betreffende scholen binnen de regiogrenzen, vaak twee op één dag. Vooral in de gemeentes van Los Sauces, Galvarino en Cholchol zijn veel van deze scholen bezocht, sommige hebben maar een enkel aantal leerlingen. Als minimale compensatie vragen we $300 pesos per leerling, wat ongeveer overeenkomt met 0,50 Euro, zodat we in ons onderhoud kunnen voorzien. Soms wordt er gebruik gemaakt van ruilhandel: bijv. onderdak en eten wanneer scholen of ouders niet in staat zijn om financieel gezien iets te kunnen bijdragen. Het belangrijkste motief is om een voorstelling te kunnen geven in plaats van een winstoogmerk.

Het bezoek aan deze scholen is dé mogelijkheid om de diepere lagen van cultuur te kunnen observeren. Daarnaast helpt het een goede indruk te krijgen hoe het met de kwaliteit van het onderwijs is gesteld in deze uithoeken en hoe geprobeerd wordt de eeuwenoude cultuur en tradities deel te laten uitmaken van educatie. Het is hartverwarmend te zien hoe de leraren van deze scholen begaan zijn met het lot van deze kinderen. Sommige docenten zijn de hele week van huis en offeren familie en vrienden op om les te kunnen geven in deze afgelegen gebieden.

2017 – De derde editie: aan de voeten van de Andes
Graag zou de Karavaan het scholenproject een vervolg willen geven omdat de tweede editie op z’n eind loopt. Binnen drie weken wordt het project afgerond in Temuco waar het fietsavontuur na bijna 1000 kilometer eindigt. Echter bestaat het intense verlangen om in 2017 een derde versie te laten ontstaan. De afgelopen edities vonden vooral plaats in de kustregio’s op enkele uitzonderingen na. Nu zijn de afgelopen dorpen aan de voet van het Andes-Gebergte aan de beurt. Op de fiets is dat onbegonnen werk, vandaar dat de Karavaan uitkijkt naar een busje, om zo deze afgelegen plekken te kunnen bereiken. Het is een investering waarbij hulp niet overbodig is!

Als we een mooiere wereld willen creëren, kan dat alleen wanneer we als mensen samenwerken en positieve projecten steunen om zo een beter klimaat te generen voor onze medemens die in gebieden wonen met minder toekomstperspectief, scholing of toegang tot cultuur.

Steun daarom De Magische Karavaan zodat nog meer plattelandsscholen kunnen worden bezocht, zodat kinderen kunnen genieten van het spektakelstuk. Het recht op cultuur is het basisrecht van elk individu. En Cultuur, daar maken we allemaal deel van uit. Vandaar de vraag: Help je mee?    ©PF

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s